Laura Castillo, gozogilea

Ezin gozoago

Aikor aldizkaria 2022ko aza. 10a, 11:24

Usain gozo-gozoa dario Laura Castillo derioztarraren labeari eta etxebizitza osora ez ezik eskailburura ere zabaldu da. Tarta du labean, ziur asko, urteak betetzen dituen lagunen bati gozaraziko diona. Castillok urteak daramatza etxeko gozogintza egiten, eta bere gozokien gozotasunak eta orijinaltasunak jaso dute gozozale zorrotzen oniritzia.   

“Grina handia dut sukaldaritzarekin ze­ri­kusia duen guztirako: sukaldaritza oro­korrerako zein gozogintzarako. Gainera, egi­ten dudana zenbat eta landuago izan, orduan eta hobeto”, azaldu digu. “Egia da amaren etxean mugatuago nengoela: as­ko zikintzen nuela, gauzak beti traban zeu­dela… Eta beharrezko tresna asko ere ez ni­tuen. Hortaz, gozogintzan bete-betean hasi nintzen Deriora etorri nintzenean, due­la 10 urte”. 

Castillok denetariko gozokiak egiten ditu: tartak, opilak, pastelak, te-pastak, gai­le­tak… “Fondanta izan ezik, dena egiten dut. Jendeak eskatzen dit eta nahi dutena ea egin ahal den aztertzen dut; bestela, beste aukera batzuk ematen dizkiet. Fondata ez zait gustatzen, azukre hutsa da eta”. Bere etxeko gozokien gozotasuna ahoz aho za­baltzen da senideen eta lagunen artean, eta Instagramen ere kontua du: Los dulces de Lau. “Aste guztietan dut enkarguren bat, gehienbat urtebetetzeetarako. Gabonetan ere mugimendu handia dago: azken Ga­bonetan, esaterako, 26 errege-opil egin nituen”. 

Kinder tarta da gehien eskatzen dio­te­na. “Umeen urtebetetzeetarako. Izan ere, gozo-gozo egoteaz gainera, oso ikus­garria da: Nutella kremazko tarta da, eta apaingarri moduan Kinder arrautzak-eta erabiltzen ditut. Ez dakit tarta hori zenbat al­diz egin dudan…”. Zeliakoentzako gozo­kiak ere egiten ditu. “Bakarrik haientzat era­biltzen ditudan tresnak ditut”, zehaztu du. Era berean, fit postreak prestatzen di­tu, azukrerik gabekoak, eta eskolako ur­tebetetzeetara eramateko txokolatezko pi­ruletak, gailetaxoak… “Behin bizkotxo koloretsua egin nuen ilobarentzat eta ikas­kideek flipatu egin zuten. Tarta per­tsonalizatuak ere egiten ditut, baina, le­hen esan moduan, fondataren ordez bes­te osagai edo aukera batzuk erabiltzen ditut; adibidez, irudiak olata jangarrietan inprimitzea”.  

Bere tarta izarra Kinder tarta izan arren, aitortu digu harro bereziki bere gu­rin-opilez dagoela. “Sei urte eman ditut gu­rinezko opilak behar den moduan egi­tea lortzeko. Asko eta asko bota ditut za­karrontzira…”. Esperimentazioa bere jar­dunaren oinarrietako bat dela esan digu. “Nik ez dut inoiz ikastarorik egin; oinarrizko errezeta bat hartzen dut eta hura aldatuz joaten naiz, harik eta nahi dudan ukitua lortzen dudan arte. Edo senarrak ontzat ematen duen arte: nire kritikari nagusia da (kar-kar). Gakoa da asko irakurtzea, bideo asko ikustea, esperimentatzea, behin eta berriro saiatzea… Askotan galdetzen di­date saiakera horien guztien emaitzekin zer egiten dudan, ea jaten ditudan… Egia esan, gozokiak baino askoz gehiago gus­tatzen zaizkit postre gaziak; eskerrak beti boluntarioren bat prest dagoela nire gozokiak dastatzeko”.

 

“Oinarrizko errezeta aldatuz joaten naiz, harik eta nahi dudan ukitua lortzen dudan arte”

 

Castillo etengabe dabil ikertzen eta berrikuntzak egiten. “Errelanpagoak, esate baterako, pastel-kremaz bete ohi dira; ni, berriz, saiatzen naiz beste ukituren bat ema­ten: kafe-zaporeko pastel-krema, txo­ko­latezkoa, pistatxo-zaporekoa… Ha­la ere, jendeak ohiko errelanpagoak na­hiago izaten ditu…”. Derioztarrak aipatu digu normalean ez duela arazorik behar di­tuen osagaiak topatzeko. “Edozein etxe­tako sukaldean dauden osagaiak di­ra: arrautzak, azukrea, irina… Osagai ge­hienak supermerkatuan erosten ditut erraz, eta osagai bereziagoren bat behar ba­dut eta non erosi topatzen ez badut, Internetera jotzen dut. Izozkiak ere egiten ditut eta horiek prestatzeko osagai batzuk, esaterako, nahitaez hartu behar ditut on­line… Izozkiak etxerako egiten ditut, baina aztertzen nabil terrinak egiteko aukera”.

 

“Gakoa da asko irakurtzea, bideo asko ikustea, esperimentatzea, behin eta berriro saiatzea…”

 

Etxeko sukaldean

Delicatessen-gozogintza bogan dago gaur egun eta horretan saiatzea gustatuko litzaioke. “Ikastaroren bat begiratu dut, baina lekua eta tresneria berezia eta garestia behar da gozogintza-mota hori egiteko”. Izan ere, Castillok bere etxeko sukaldean prestatzen ditu tartak-eta. “Lo­kal txikiren bat zabaltzea nahiko nuke: labe batzuk, hozkailuak, ikastaroak egiteko gu­nea… Baina oso inbertsio handia egin behar da eta laguntza gutxi daude. Mo­mentuz etxeko sukaldean moldatzen naiz. Bertan ditu nire «tramankuluak»: 30 kilo pisatzen duen irabiagailu-oragailua –erosi behar izan nuen, asko erabiltzearen ondorioz bi hagaxkako irabiagailuak berehala apurtzen zitzaizkidalako–, izoz­kiak egiteko makina (16 kilokoa), biz­kotxoak egiteko moldeak (10), la­be­ko erretiluak (15), piruletak egiteko mol­deak… Bestalde, labe txikia dut eta tar­tak banan-banan sartu behar ditut ha­ra… Pentsa ezazue lehen aipatutako 26 errege-opil egiteko zelan moldatu nin­tzen! Bezperan goizaldeko 4etan hasi eta gaueko 9etan amaitu nuen!”.

Derioztarrak etxeko gozogintzaren al­deko apustua egin du. “Naturalagoa da, edo­nork etxean dituen osagaiak erabilita egindakoa. Pentsa ezazue, hainbeste irau­teko, gozogintza industrialak zer izango duen…”. Etxeko labe txikitik usain gozoa jariatzen jarraituko du. 

 

Harremanetarako: 

659 179 924

Txorierriko albiste garrantzitsuak eta azken ordukoak jaso gura dituzu Whatsapp bitartez?

WHATSAPP: Bidali ALTA hitza 747 406 561 telefono zenbakira.

Izan zaitez berriemale ere. Bidali zure argazkiak, bideoak eta berriak.

Hilero lagun birentzako bazkaria zozkatuko dugu alta hartzen dutenen artean (Baserri Antzokian).