Lejarrene jatetxea itxi dute

Ez adiorik, Isabel eta Fernando!

Aikor aldizkaria 2022ko mai. 26a, 13:16

Isabel Cantero eta Fernando García. Ez, ez dira Errege Katolikoak, gizonak txantxetan esaten duen moduan, baina bikotea oso garrantzitsua izan da azken 18 urteotan Lezaman, Lejarrene jatetxea kudeatu dutelako. Erretiroa hartu dute, eta ez dute etxeko sukaldaritza gozoa tabernan berriro eskainiko. Lezamarrek nekez ahaztuko dituzte, eta bezero batzuek omenaldia egin diete.  

Lejarrene jatetxea martxoaren 27an itxi zuten. Erretiroa hartu izana gazi-gozoa izan da jabeentzat: Isabel nekatuta dago; beraz, poz-pozik; Fernandok, aldiz, ez da­roa ondo, goizean altxatzen denean zer egin oraindik ez dakielako. Bikoteak 18 urte eman ditu Lezaman; lehenago, Astrabuduan egon ziren beste taberna ba­tean. “Guztira 30 urte daramatzagu os­talaritzan. Gaztetan negozio bat izan nuen bazkide batekin, baina gauzak ez ziren espero moduan atera. Andrea trebea zen sukaldean, eta gaztea zela bertan lanean ibili zen, eta horregatik erabaki genuen ostalaritzan sartzea”, dio Fernandok. “Beti gustatu izan zait sukaldaritza. Etxean txo­koa dugu eta askotan bazkariak egin ditugu. Eta denboraren poderioz, eki­na­ren ekinez, halabeharrez ikasi dut”, be­rretsi digu Isabelek.

Lejarrene jatetxea hurbila izan da bezeroekin. "Jendea beldur barik sar­tzen zen sukaldera, batzuetan giltzak utzi dizkiet bezero batzuei parrandan jarraitzeko… Etxekoak gara eta bezeroak ere etxekotzat jo ditugu". Eta horren ha­ritik, milaka anekdota bizi izan dituzte. “Gau batean, jende asko zegoen tabernan eta afaria eman nion Fernandori: legatza frijitua mahai batean utzi nion eta bat-ba­tean, bezero bik, erabat mozkortuta, gal­detu zuten: “Hori zer da? Tortila frantzesa?” Eta ezer gehiagorik esan barik, legatza zati osoa ahoan sartu egin zuten eta jan. Guztiok gelditu ginen txundituta. Hori kontatzen dugun bakoitzean, guztiok egi­ten dugu barre", esan du Isabelek. 

Era berean, Isabelek eta Fernandok bat egin dute herriko eki­tal­diekin: txarri­bodak, mortzilak, jaiak... Mus-txapleketa ere antolatzen zu­ten. "Be­zeroen esanetara ibili gara beti. Ba­tzuetan ia lan barik eman dugu gaua eta bat-batean, 23:00etan, koadrila batek es­katu dizu tripakiak zer­bitzatzeko. Eta eman egin behar diz­kiezu...”. 

Momentu txarren bat ere izan di­tuzte, baina "onak gogorazi" baino ez dituzte nahi. Esate baterako, Pedro Mari Goikoetxea kazetariak Lejarrenen idatzi zuen Iribar: irudia eta eredua liburua. Besteak beste Goikoetxeak, beste ohiko bezero batzuekin batera, omenaldia egin zieten tabernariei. “Bertso bat eta gure argazkia zuen kuadroa eman ziguten eta jai ederra egin genuen. Oso polita eta hunkigarria izan zen: askok negar egin genuen. Herriko jatetxeetan horrelakoak gertatzen dira. Jatetxe dotoreetan, ez, aldiz, gu bezain pertsonalak ez direlako. Be­zeroek momentu esanguratsuei lotzen diete (jaun-hartzeak, urtebetetzeak…) ta­berna eta horregatik geu ere bagara garrantzitsuak. Ondo moldatu gara Leza­man, eta eskerrik beroena eman nahi diz­kiegu herritarrei horregatik, guri adie­razitako babesarengatik”.

 

"Bezeroek momentu esanguratsuei lotzen diete taberna eta horregatik geu ere bagara garrantzitsuak"

 

"Ondo moldatu gara Lezaman, eta eskerrik beroena eman nahi dizkiegu herritarrei horregatik"

 

150 bazkari

Jatetxea, Nerearekin, alabarekin ku­dea­tu dute. “Onena da. Azken urtean, be­rarengatik izan ez balitz, ez ginatekeen taberna aurrera ateratzeko gauza izan­go. Denaz arduratu da: lagundu dit sukaldean, erosi du edaria, bezero guztiak ezagutzen ditu –norberari zer gustatzen zaion, izena…–. Orain ez daki zer egingo duen, ziur asko ostalaritzan jarraituko du, jatetxe batzuek lan-eskaintza egin diotelako”. Nerea hasiera-hasieratik ibili da jatetxean. Garairik onenean guztira zazpi lagun ibili ziren lanean, tabernan eta 130 bazkari zerbitzatzen zituzten egunean. 

Garai txarrei ere egin behar izan diete aurre. Azken urteotan, COVID-19aren pandemiak gogor jo ditu tabernariak eta horiek euren lana egokitu behar izan dute. Lejarrenekoek, beste taberna askok egin zuten moduan, etxez etxeko zerbitzua jarri zuten martxan. “Zerbait egin behar izan genuen, jatetxea oso handia delako eta gastu asko ekartzen zizkizulako: argindarra, ura, zergak... Eta alokairua hilabete batean agian ez du­zu ordainduko, baina gainerakoetan or­daindu egin behar da”.

Dena dela, COVID-19arena baino okerragoa 2008ko krisia izan zen. “Ho­rrek kalte handia ekarri zigun, amil­degitik erori izan bagina moduan. Kri­sia etorri baino lehen, 130-140 me­nu zerbitzatzen genituen egunero; os­tean, aldiz, 40 inguru, eta horrela eman genuen urtebete baino gehiago. Hu­rrengo urteetan gero eta gehiago hasi gi­nen ematen, 60 menu inguru. Azken bo­ladan, 100 bazkari ematen genituen egunero, etxez etxeko zerbitzua barne". Lejarrene jatetxeko sukaldea itxi egin da betiko. Ez adiorik, Isabel eta Fernando!

Txorierriko albiste garrantzitsuak eta azken ordukoak jaso gura dituzu Whatsapp bitartez?

WHATSAPP: Bidali ALTA hitza 747 406 561 telefono zenbakira.

Izan zaitez berriemale ere. Bidali zure argazkiak, bideoak eta berriak.

Hilero lagun birentzako bazkaria zozkatuko dugu alta hartzen dutenen artean (Baserri Antzokian).