Propietate dietetikoak
Kalabaza A bitaminan oso aberatsa da: bitamina hori ezinbestekoa da ikusmen ona izateko. Egunean 100 gramo kalabazak ematen digu behar dugun balio osoa. Era berean, aberatsa da hurrengo bitamina eta mineral hauetan: C bitamina –antioxidatzaile handia dena–, kobrean, manganesoan, B6 bitaminan, magnesioan eta fosforoan. Bere kolore laranjak adierazten duenez, oparoa da beta-katotenoetan, lagungarriak direnak prebenitzeko bihotzeko gaitzak eta zahartzeari lotutako endekatze-prozesu asko. Halaber, flabonoide asko ditu, erradikal aske txarrak suntsitzen dituztenak. Triptofanoa ere badu, lasaigarria dena eta loa hobetzen duena; hortaz, ideia ezin hobea da kalabaza-krema afaltzea. Gainera, zuntz gehien duen barazkietako bat denez, oso gomendagarria da heste-igarotzerako. Beste aldetik, haziak aberatsak dira nutriente askotan, hala nola fosforoan, zinkean, magnesioan, E eta A bitaminetan, proteinetan eta omega-3 gantz-azidoetan; azken horiek behar-beharrezkoak dira burmuina eta nerbio-sistema ondo ibiltzeko.
Sukaldean
Barazki hau modu askotan prestatu daiteke. Izan ere, esan moduan, mundu osoan landatzen da eta kultura bakoitzak bere ohiturak ditu. Mamia erabili daiteke gisatuak, lapikokoak, pureak eta zopak egiteko; lurrunetan eta labean ere egin daiteke. Halaber, gozokiak prestatzeko erabili daiteke, esaterako, konpota, marmelada, irabiatuak eta tartak. Kalabaza-loreak gozo-gozo daude, irin-pastan pasatu eta frijituz gero: gosegarri moduan hartu daitezke. Bestalde, aurreko lerroetan aipatutako nutrienteak direla eta, oso gomendagarria da haziak hartzea: entsaladetan edo mazedonietan erabili daitezke, edo pipitak moduan jan.
Propietate sendagarriak
Beste propietate batzuen artean hauek aipatu daitezke: lasaigarria da, diuretikoa, laxantea, bihotzerako bizkorgarria, erremineralizatzailea, antidiarreikoa, hormonetarako bizkorgarria eta afrodisiakoa. Kalabazaren mamia errea edo egosia hartzeak eragin diuretiko eta hantura-kontrako arina du. Gomendagarria da giltzurrunetako gaitzak, hemorroideak edo digestio-arazoak –bihotzerrea, digestio astunak edo idorreria– dituztenentzat. Idorreria larria izanez gero, goizean, baraurik, mamiaren ura hartu daiteke azukre apur batekin.
Haziak bermifugoak dira; hau da, parasitoak heste-hormetatik askatzen laguntzen du (behin askatuta, libragarriak hartu behar dira). Ezin hobea da hezte-zizareak dituzten umeentzat: haziak eta apur bat ur edo esne erabilita egin daitezke ahiak.
Insomniorako edo gernubideak handituta izanez gero, pipitak egosi daitezke (oskola kenduta), eta uretan edo esnetan xehatu; errezeta hori prostatarako bizkorgarria ere bada.
Azkenik, erredurak, hanturak eta abzesuak tratatzeko, hosto garbiak eta txikituak erabilita txaplatak egin daitezke; erreduretarako eta kolpeetarako ere erabili daiteke txikitutako mamia, eta narritadurarik izanez gero, mamiari almendra-olio apur bat gehitu ahal zaio.
Erabilera kosmetikoak
Kalabazaren mamia erabilita prestatu daitezke aurpegi-maskarak, azala hidratatzeko, leuntzeko eta sakon garbitzeko. Era berean, baliagarria da erredurak arintzeko eta puntu beltzak kentzeko. Kalabazaren hazien olioa da gantz-azido esentzial gehien duen landare-olioetako bat, eta gomendagarria da azal siku, ezkatadun, arrakaladun eta helduetarako, eta larruazaleko ildoak txikitzeko. Kalabaza-maskara hidratatzailea eta esfoliatzailea
Osagaiak: koilarakada bat kalabaza-pure (ura erabilita bakarrik egina), kalabazaren hazi ehoak, koilarakada bat almendra-olio, edo koko-olioa, oliba-olioa… Nahi izanez gero, koilarakada txiki bat kanela edo intxaur muskatu ere erabili daiteke. Osagaiak nahasiko dira, pasta homogeneo bat lortu arte. Aurpegian 15-20 minutuan izango dugu. Noizean behin masajea emango dugu. Ur epelarekin garbituko dugu.
Ortuan
Bazka-kalabaza ganadua elikatzeko: txerriak gizentzeko erabili daiteke, eta behiek esne gehiago emateko. Euliak eta eltxoak animalietatik urrun egoteko, abereen ilajean kalabaza-loreen ura ezarri daiteke.
Bitxikeriak
Kalabaza-barietate asko daude: hainbat tamainatako eta formatakoak, guk jateko; ganadurako bazka direnak; eta gozokitarako kalabaza, Curcubita maxima, gozogintzan aingeru-adatsa egiteko erabiltzen dena.