Ezaugarri dietetikoak
Sukalde tradizionalean ezinbestekoa da eta oso nutrizio-balio handia du: glukosido sulfurodunak, entzimak, oligoelementuak (potasioa, burdina, sufrea, kaltzioa, fosforoa…) A, B, C eta E bitaminak, flabonoideak eta glukozinina, batzuk aipatzearren. Egunero kipula bat jatea osasungarria da, eta hura prestatzeak negar apur bat eragingo digun arren, epe luzera zoriontasunez eragingo digu barrea.
Kipula-marmelada:
Kipula juliana eran ebakiko dugu eta uretan egingo dugu, harik eta biguntzen den arte. Birrinduko dugu. Kipula kilo bakoitzeko 400 gramo azukre botako dugu eta limoi erdia; gainera, nahi izanez gero, gatza eta piperra ere bota ditzakegu. Nahi dugun testura lortu arte kozinatuko dugu, eraginez, itsasi ez dadin. Poteratuko dugu, eta kontserbatu nahi izanez gero, Maria bainuan egin.
Ezaugarri sendagarriak
Aparteko antibiotikoa da infekzioa eragiten duen bakterioen aurrean. Gainera, bere eragin antibiotikoagatik, antiinflamatorioagatik eta mukolitikoagatik (mukiak kanporatzea errazten du), kipula ezin hobea da arnas gaitzetarako: eztula, sinusitisa, faringitisa, laringitisa, bronkitisa eta asma. Diuretikoa eta arazgarria ere bada: txizaren azidotasuna txikitzen du eta, hortaz, lagungarria da azido urikoa eta metabolismoaren beste hondar toxiko batzuk kanporatzeko. Era berean, odola garbitzeaz gainera, odol-zirkulazioa hobetzen du, eta glukosa-maila txikitu.
Bestalde, metabolismoa aktibatzen duten eta odola sortzea eragiten duten entzimak ditu, eta horregatik da organismoaren bizkorgarria eta laguntzen dio digestioari. Burdina eta oligoelementuak ditu, eta bere eragin antibiotikoa eta antiseptikoa direla-eta erregulatzen du hesteetako flora eta usteltze-prozesuak gelditu. Digestio-jariakinak areagotzen ditu (gastrikoa, hesteetakoa eta pankreakoa) eta laguntzen die digestioari eta nutrienteak hartzeari; hala ere, ez da gomendagarria hiperaktibitatea eta urdaileko ultzera dutenentzat. Azkenik, gibelaren funtzio metabolikoa eta desintoxikatzailea bizkortzen du, eta organismoari eragiten dion biziberritzeagatik esaten da afrodisiakoa dela.
Kanpoko erabilera sendagarriak
Faringitisa edo anginak handituta baditugu, gargarak egin ditzakegu egosketa-salda erabilita. Halaber, kipula egosiaren kataplasma edo zuku freskoaz bustitako konpresak ipini ditzakegu hauek sendatzeko: zauriak, furunkuluak, erroitzak, aknea, abzesuak eta erredurak; izan ere, horiek infektatzea saihesten du eta orbaintzea azkartzen du. Abzesuak umotzeko, gainera, zuzenean ipini daitezke egositako kipularen geruzak. Intsektuen eta liztorren ziztadak arintzeko ere azalean zuzenean igurtzi dezakegu kipula.
Barruko erabilera sendagarriak
Kipula-xarabea hartu dezakegu arnas gaitzak arintzeko. Xarabea egiteko, zenbait kipula-xerra ur apur batean egosiko ditugu, eta ezti edo azukre nahikoa botako dugu; ore homogeneo bat egingo dugu, eta koilarakadaka hartu.
Ahal den guztietan eta urdailak minik hartzen ez badu, gordin hartuko dugu, eragin handiagoa du eta. Ebaki edo birrindu dezakegu, eta entsaladetan hartu olioz eta limoiz onduta; osagarri moduan ere hartu dezakegu. Gomendioa da egunero gutxienez kipula ertain bat hartzea; gehieneko dosia tolerantziaren araberakoa da. Beste aldetik, kipula egosia edo errea hobeto onartzen da, baina printzipio aktiboen zati bat galtzen da: batez ere eragin antibiotikoa murrizten da. Egosketa-salda edan dezakegu, eta erabilera sendagarrietarako, egunero bizpahiru kipula egosi edo erre hartu daitezke.
Erabilera kosmetikoak
Ilea haztea estimulatzen du, eta azala leuntzen eta edertzen du. Azala garbitzen du eta oso gomendagarria da aknea eta pikortak hobetzeko: azalean kipularen geruza egosiak eta epelak jar daitezke. Emaitza hobeak izateko, kanpoko erabilera eta barnekoa uztartu daitezke.
Ilerako kipula-espraia:
Ontzi batera katilukada bi ur bota, eta su motelean bi kipula txiki egingo ditugu 15 minutuan. Hozten denean, iragazi, eta esprai-burudun ontzi batean sartuko dugu. Egunean behin zipriztinduko dugu ilearen sustraiaren gainean, eta hatzamarrez leunki igurtzi.