Osagaiak (4 lagunentzat)     100 g fideo mehe     800 g abakando     200 g txibia     4 birigarro     (edo beste hegazti mota bat)     100 g tipuleta samur     100 g tomate     100 g piper berdea | 20 g berakatz Piper txorizero bi 4 dl oliba olio 6 berakatz atal 50 g almendra 50 g ogi Arrautza zuringo bi Gatza, piperbeltza, perrexila eta estragoia |
Prestatzeko era: Â Â Â Â Abakandoa ur gazitan gardostu hiru minutuan; hezurrak kendu, eta okela eta burua gorde. Birigarro-bularkiak gorde eta karkasak labekatu olio, ur, gatz eta piper apur batekin. 5 cl zuku atera. Â Â Â Â Txibia errektangelu handi bitan moztu, eta tailarinetan gero. Sobran gelditzen diren puntak gorde. Â Â Â Â Barazkiak txikitu eta abakandoarekin eta potarekin batera erregosi. Urez estali, gatza eta piperra bota eta irakin poliki-poliki, 700 cl. zuku lortu arte. Â Â Â Â Berakatz atalak gardostu ondoren (ura 3 aldiz aldatu), almendrarekin, ogiarekin, zuringoekin eta 2 dl oliorekin batera pasatu irabiagailutik. Nahastutakoa esnegaina igoarazteko sifoi batean gorde (bestela, zuringoak elur-punturaino jo, eta haiek erabil ditzakegu kremari aparra aterarazteko). Â Â Â Â Zartagin batean fideoak gorritu olio apur batekin (5 cl) eta salda beroaz estali. Su bizitan irakin 8 minutuan, eta abakandoaren haginak, tailarinetan moztutako txibia eta birigarro-izterrak gehitu. Labea aldez aurretik berotu eta bertan 180 gradutan sartu 3 minutuan. Abakandoaren buztan-zatiak, txibia eta birigarro-bularkiak erregosi. Osagai guztiak eta koilarakada bat berakatz-apar bota fideoei. Birigarro erreko zukua eta belar fresko txikituak gehitu. |