“Osasun-egoeraren ondorioz, ezin izan genuen iaz hitzordu berezi hau gozatu, baina aurten, ohi baino beranduago bada ere, herriko txakolinik onenak eta nekazaritza-produktuak dastatzeko aukera izango dugu, osasun- eta segurtasun-neurri guztiekin, Bizkaiko Txakolinaren Lezamako upategiak bultzatzearekin batera”, gaineratu du Aurrekoetxeak.
Lezamako Txakolinaren Egunaren XIX. edizioa gaur eguerdian aurkeztu da herriko Kultur Etxean. Ekitaldian batu dira, besteak beste, Arantza Atutxa Bizkaiko Foru Aldundiko Iraunkortasuna eta Ingurune Naturala Zaintzeko sailaren zuzendari nagusia, Txorierriko alkateak, Asier Dañobeitia sommelierra, Jon Enbeita bertsolaria eta herriko txakolingileak: Basalbeiti, Erdikoetxe, Garkalde, Larrabe eta Magalarte upategiak hain zuzen ere. Ekitaldia Pedro Mari Goikoetxea kazetariak zuzendu du.
Zozketa egin da erabakitzeko Txakolinaren Egunean zein txakolina erabiliko den txotx egiteko, eta Erdikoetxe atera da. Dañobeitiak upategiaren txakolina dastatu, eta berari buruz esan du txakolin gastronomikoa dela eta dastatzen duenean Lezaman dagoela sentitzen duela. “Aurreko urteetako txakolinak garratzagoak izan dira; txakolin hau lagunduta arraina, itsaskia zein gilda bat dastatuko nuke. Txakolingileak zoriontzeko moduko produktua da”.