Gabonetako menua

Aikor aldizkaria 2014ko abe. 22a, 15:49

Maite Lekerikak oso menu goxoa prestatu dau Gabonetarako: Zainzuri-kremea Osagaiak:  Kalabazin bi  Zainzuri-lata handi bat (ura eta guzti)  Kipula bat  Patata bat  Oliba-orio zurrusta bat  4 berakatz-atal  Gatza  Ura (beharrezkoa bada) Prestetako erea Kipulea eta berakatzak zurituko doguz eta erregosiko doguz su eztitan. Kalabazinak eta patatea zuritu eta txikitu, eta gehitu egingo doguz. Ur apur bat eta gatza botako dogu. Eginda dagozanean, zainzuriak (ura be bai) gehituko doguz. Ondo irabiauko dogu. Izokina papillotean Osagaiak:  4 izokin-zati (250 gramokoak)  300 g onddo edo ziza  Tipulin bi  Berakatz-atal bi  Gurina  Orioa  Perejila  Gatza  Aluminiozko 4 zati Prestetako erea: Zartagin baten, su eztitan, orio zurrusta bat eta gurin apur bat ipiniko dogu. Tipulina oso mehe ebagiko dogu eta berakatzak be txikituko doguz. Zartaginean erregosiko doguz. Onddoak edo zizak tiratan ebagiko doguz, eta tipulina eta berakatzak eginda dagozanean, zartaginera botako doguz. Lauzpabost minutuan eukiko dogu egiten. Perejila eta gatza botako dogu. Bestalde, gatza botako deutsagu izokinari. Aluminiozko paperak gurinaz igurtziko doguz eta bakotxaren gainean izokin-zati bat ipiniko dogu, baita onddoak be bai. Paketeak egin eta labara sartuko doguz, 200 gradutan zortzi minutuan. Oilagorra, eper-saltseagaz Osagaiak:  4 Oilagor  Kipula gorri handi bi  4 berakatz-atal  Tomate zurrusta bat  Kopa brandy bat  Ardao zuri zurrusta bat  Pipermin gorri bat  Oliba-orioa, gatza eta ura Prestetako erea: Kipulak eta berakatzak zuritu eta txikituko doguz, eta erregosten ipiniko doguz. Pipermina gehituko dogu. Oilagorrei gatza bota eta, barazkiak eginda dagozanean, gehitu egingo doguz. Noizbehinka bueltea emongo deutsegu. Kolorea hartzen dabenean, brandya bota eta sua emongo deutsegu. Sua amataten danean, tomatea botako dogu. Ardao zuria eta ura be gehituko doguz, harik eta oilagorrak erabat estaltzen doguzan arte. Oilagorrak su eztitan eukiko doguz bigundu arte. Eginda dagozanean kazuelatik aterako doguz eta han dagoan saltsea irabiauko dogu. Lodiegi badago, ur apur bat botako dogu. Oilagorrak saltsan sartuko doguz barriro. Mahats eta pistatxo-tartea Osagaiak: Oinarria egiteko: 25 g azukre, 100 g urin, 45 g gurin, koilarakada bat ezti, koilarakada bat ur, 50 g pistatxo (txikituak) Orea egiteko: 175 g gazta freskoa, jogurt natural bat, arrautza bat, koilarakada bat azukre eta limoi-birrindurea Estaldurea egiteko: mahats zuriak (azala eta haziak kenduta), 25 g pistatxo (txikituak), abrikot-marmeladea Prestetako erea: Oinarria egiteko osagaiak, pistatxoak izan ezik, nahastu eta molde baten zabalduko doguz. Pistatxoak ipiniko doguz. Orea egiteko osagaiak be nahastuko doguz eta orea oinarriaren gainean ipiniko dogu. Labara sartuko dogu 175 gradutan, harik eta egiten dan arte. Labatik atera eta marmeladea, mahatsak eta pistatxoak gehituko doguz.